George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Πώς να γίνετε ένας digital marketing «Σούπερ-Ήρωας»

Digital marketing, ένας τομέας που απασχολεί όλο και περισσότερο τα στελέχη του μάρκετινγκ, τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές, καθώς ο τρόπος της επικοινωνίας αλλάζει και γίνεται digital, δημιουργώντας την ανάγκη για γνώση και επαγγελματική εμπειρία. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά, γι αυτό και μιλήσαμε με τον πλέον ειδικό για digital και social media marketing, Αποστόλη Αϊβαλή, ο οποίος είναι Managing Partner της aival.com και σύμβουλος επιχειρηματικής στρατηγικής σε επιχειρήσεις και startups, ώστε να μας τα απαντήσει όλα.

Έχει ζήτηση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό το επάγγελμα του Digital & Social Media Marketing Specialist;

Ναι. Αυτή την στιγμή έχει μεγάλη ζήτηση. Οι επιχειρήσεις όπως και διαφημιζόμενοι ενσωματώνουν τα νέα αυτά κανάλια στις δραστηριότητές τους και έτσι αναζητούν ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Αναζητούν τον digital marketing ‘super ήρωα’ όπως λέω και στις ομιλίες μου. Αυτός ο ‘ήρωας’ πρέπει να γνωρίζει καλά ‘όλα αυτά’ αν γίνεται. Η ζήτηση τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί πολύ καθώς οι γνώσεις digital marketing είναι αναγκαίες σε όλες τις θέσεις και για κάθε ιεραρχία στις επιχειρήσεις. Έτσι αυτή η κατάρτιση είναι απαραίτητη για την βασική λειτουργία της επιχείρησης (marketing, πωλήσεις, δημόσιες σχέσεις, διοίκηση, ανθρώπινο δυναμικό κ.ο.κ.). Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ πιο ώριμα και οι Digital θέσεις πλέον έχουν εξειδικευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζει καλά ένας Digital & Social Media Marketing Specialist;

Καλό είναι να γνωρίζει καλά όλα τα διαθέσιμα digital marketing εργαλεία και κανάλια. Για παράδειγμα θα πρέπει να γνωρίζει Email marketing, Mobile marketing, Social media marketing και Web Marketing ενέργειες. Θα πρέπει να γνωρίζει για το κάθε ένα κανάλι από τα παραπάνω την μεθοδολογία αλλά και ιδιαιτερότητες του. Θεωρώ επίσης απαραίτητο να γνωρίζει όλα τα σημαντικά social media και social networks και τα features τους. Όχι μόνο το Facebook και το Twitter. Όλα αυτά είναι μία καλή αρχή.

Γίνεται ένας άνθρωπος Digital & Social Media Marketing Specialist να τα κάνει όλα; One-man-show δηλαδή;

Πρακτικά όχι. Αυτό το τονίζω παντού και πάντα. Είναι καλό να έχει κάποιος πολύπλευρη κατάρτιση (σε θέματα και στρατηγικής από τη μία αλλά και υλοποίησης από την άλλη). Αλλά είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος να υλοποιεί τα πάντα σε 8 ώρες και να είναι ταυτόχρονα designer, προγραμματιστής, πωλητής, εξυπηρέτηση και social media manager. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν το γνωρίζουν αυτό οπότε αναζητούν αυτόν τον έναν ήρωα και αναμένουν από αυτόν να τα ξέρει και να τα κάνει όλα. Αργότερα όμως όταν καταλαβαίνουν το μέγεθος της εργασίας που απαιτείται, τελικά προσλαμβάνουν περισσότερους ανθρώπους με παρόμοιες γνώσεις και εξειδικεύουν τις θέσεις εργασίας.

Τι κατάρτιση απαιτείται για να γίνει κάποιος Digital Marketing Specialist; Ένα γενικό πτυχίο σε παρεμφερές αντικείμενο ή ένα απλό σεμινάριο δεν είναι αρκετό;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα πανεπιστημιακών σπουδών ή ‘αναγνωρισμένο πτυχίο’ στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πόσο μάλλον να ανανεώνεται συνεχώς σύμφωνα με τις εξελίξεις. Ούτε γίνεται ένα σεμινάριο μέχρι 40 ώρες να καλύψει όσα απαιτούνται. Απαιτείται επαγγελματική κατάρτιση και όχι «κάποια» επιφανειακή ύλη μόνο. Η εκπαίδευση όπως και οι εκπαιδευτές πρέπει να προέρχονται από την πραγματική αγορά και με διεθνή γνώση και εμπειρία όχι μόνο τοπική. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ωρών, όσες κατ’ ελάχιστο απαιτούνται ώστε κάποιος να μάθει τα πάντα αλλά να κάνει και αρκετές –απαραίτητες- πρακτικές εργασίες. Το Digital & Social Media Marketing Diploma στο οποίο συμμετέχω τώρα πληροί όλα τα παραπάνω. Είναι πληρέστατο από πλευράς ύλης (περιλαμβάνει όλες τις στρατηγικές, όλα τα κανάλια, όλες τις μορφές προβολής και όλες τις ορολογίες). Ανανεώνεται συνεχώς και ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς (που αλλάζουν κάθε εβδομάδα).

Έχετε εμπειρία σε Digital & Social Media Marketing εκπαίδευση;

Διδάσκω σε παρόμοια προγράμματα κολλεγίων και πανεπιστημίων από το 2002. Παράλληλα συμμετέχω συνεχώς σε ενδο-εταιρική εκπαίδευση στελεχών στην Αμερική, στην Ευρώπη, και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο Digital & Social Media Marketing Course;

Το Digital & Social Media Marketing Diploma στο οποίο συμμετέχω απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτές, επαγγελματίες ή στελέχη marketing, επικοινωνίας, business, οικονομικών και βέβαια digital marketing. Σε όσους θέλουν να αρχίσουν digital ενέργειες marketing & επικοινωνίας ή σε όσους θέλουν απλώς να προσθέσουν νέους τρόπους και κανάλια επικοινωνίας ή εξυπηρέτησης πελατών στην δουλειά τους.

Δίνει ένα Digital & Social Media Marketing course ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αγορά εργασίας;

Η κατάρτιση από ένα επαγγελματικό πρόγραμμα επιπέδου δίνει ένα πανίσχυρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όσους είναι ήδη στελέχη ή σε όσους αναζητούν τώρα εργασία. Λόγω της κρίσης οι περισσότερες επιχειρήσεις μεταφέρουν τις ενέργειες επικοινωνίας τους μόνο στον digital κόσμο. Μάλιστα για κάποιες θέσεις/ειδικότητες μία τέτοια εκπαίδευση εγγυάται γρήγορη πρόσληψη γιατί η αγορά αναζητά εναγωνίως στελέχη ειδικευμένα και δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια στελέχη διαθέσιμα.

Δεδομένης της γρήγορης ανάπτυξης της τεχνολογίας αλλά και τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων κοινωνικών δικτύων, πιστεύετε ότι ένα Digital & Social Media Marketing course δίνει τα απαραίτητα;

Ναι. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ύλη του πηγάζει από το εξωτερικό και ανανεώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Έτσι ένας marketer ή ένα νέο στέλεχος ή κάποιος επαγγελματίας μπορεί να συμπεριλάβει άμεσα στην εργασία του ή στο marketing/media mix τα νέα μέσα. Θα μπορεί να κάνει αναλυτικό budget υπολογίζοντας όλα τα αναγκαία KPIs. Μπορώ να σας εγγυηθώ πως το Digital & Social Media Marketing Diploma στο οποίο συμμετέχω περιλαμβάνει όλη τη γνώση που απαιτεί η αγορά.

Θεωρείτε αναγκαία και μία τυπική πιστοποίηση στο Digital & Social Media Marketing εκτός της γνώσης; Η αγορά την απαιτεί;

Όχι. Η αγορά δεν απαιτεί τυπικές πιστοποιήσεις, αυτό είναι γνωστό στους σοβαρούς επαγγελματίες. Απαιτεί καλή γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο. Μία πιστοποίηση δεν εγγυάται πως η γνώση ήταν πλήρης, ούτε πως οι εισηγητές είναι ικανοί εκπαιδευτές. Συνήθως οι πιστοποιήσεις εγγυώνται ανανεωμένη ύλη για το τελευταίο έτος. Πρέπει να μοιραστώ μαζί σας επίσης πως όταν εξέτασα προσεκτικά τις τυπικές απαιτήσεις πολλών γνωστών οργανισμών πιστοποιήσεων διαπίστωσα πως επειδή πολλοί οργανισμοί δεν απαρτίζονται από επαγγελματίες αλλά κυρίως ακαδημαϊκούς και η γνώση τους δεν ανανεώνεται, οι προδιαγραφές τους δυστυχώς περιορίζουν την σωστή και πλήρη ύλη ενός ανανεωμένου προγράμματος! Την περιορίζουν τόσο σε επίπεδο μεγέθους όσο και σε επίπεδο πληρότητας. Με λίγα λόγια προκειμένου κάποιος εκπαιδευτικός φορέας να παρέχει κάποια τέτοια πιστοποίηση θα πρέπει να περιορίσει την ύλη του σε αυτή που αποδέχεται ο οργανισμός πιστοποίησης. Άρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Τι θεωρείτε πως πρέπει να βελτιωθεί στην Ελληνική αγορά της εκπαίδευσης σε εξιδεικευμένα θέματα όπως το Digital & Social Media Marketing;

Από την εμπειρία μου στο εξωτερικό θα σας πω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που κάνουν μία εκπαίδευση επαγγελματική και πολύτιμη στην αγορά εργασίας. 1) Οι επαγγελματίες εισηγητές πρέπει να γνωρίζουν το αντικείμενο και το σημαντικότερο να είναι ικανοί εκπαιδευτές. Γι’ αυτό και υπάρχουν άλλωστε προγράμματα train the trainer όπου οι εκπαιδευτές πιστοποιούνται ως ικανοί να μεταδίδουν σωστά γνώση. 2) Η ύλη να είναι πλήρης και όχι επιδερμική. 3) Η ύλη να ανανεώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή και όχι ετησίως. 4) Οι ώρες διδασκαλίας να είναι αρκετές και να περιλαμβάνονται πάντα πρακτικές ασκήσεις και εργασίες και στο σπίτι.

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.