George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

FORTUNE: Αυτοί είναι οι Επιχειρηματίες της Χρονιάς

Η λίστα του Fortune με τα κορυφαία στελέχη της χρονιάς. Ποιοι επιχειρηματίες βλέπουν τα έσοδα τους να αυξάνονται διαρκώς;

Η λίστα του Fortune με τους «Επιχειρηματίες της Χρονιάς» βασίζεται σε ένα απλό κριτήριο: τα χειροπιαστά αποτελέσματα. Αναμφίβολα, παίζουν ρόλο και οι αξίες, και η έμπνευση. Όμως, αυτό που μετρά πραγματικά για τις εταιρείες είναι η ικανότητα παραγωγής ρευστού. Γι’ αυτό και η μεθοδολογία μας εστιάζει στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία να δημιουργήσει έσοδα, να αυξήσει τα κέρδη, και να δώσει με τις αποφάσεις του ώθηση στην απόδοση των μετοχών της εταιρείας του.

Βάση της μεθοδολογίας είναι η εξέλιξη κερδοφορίας και τζίρου σε βάθος έτους αλλά και τριετίας. Παράλληλα, σταθμίσαμε την απόδοση της μετοχής και τον λόγο χρέους / κεφαλαίου. Μη χρηματοοικονομικές πτυχές, όπως η ευρύτερη επιρροή που ασκεί το πρόσωπο ή το στυλ της ηγεσίας του, έπαιξαν κι αυτές ρόλο στην αξιολόγησή μας.

1. ΜΑΡΚ ΠΑΡΚΕΡ CEO, NIKE

Ο Μαρκ Πάρκερ είναι πρώην δρομέας αλλά και σχεδιαστής της εταιρείας, και μάλιστα συμμετείχε και στην ομάδα ανάπτυξης των πρώτων Air Jordan. Από τότε που διαδέχθηκε τον Φιλ Νάιτ στο τιμόνι της Nike, κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας, ενώ η τιμή της μετοχής της Nike έχει εξαπλασιαστεί.

2. ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ CEO, FACEBOOK

Με 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως και με θυγατρικές όπως η WhatsApp, η Messenger και η Instagram, η κυριαρχία της Facebook είναι δεδομένη. Όσο για τα κέρδη, για τα οποία κάποτε όλοι αμφέβαλλαν; Μόνο το 2014, η Facebook είχε κέρδη 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

3. ΑΝΤΡΙΟΥ ΓΟΥΙΛΣΟΝ CEO, ELECTRONIC ARTS

Η Electronic Arts θεωρείτο τελειωμένη πριν από μερικά χρόνια, και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ζημιών – συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – προτού επέλθει σταθεροποίηση. Ο Γουίλσον ανέλαβε τα ηνία τον Σεπτέμβριο του 2013. Θεμέλιο της ηγεσίας του, η οποία οδήγησε σε κέρδη 875 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014, η πεποίθηση ότι ο παίκτης πρέπει να μπαίνει πάνω απ’ όλα.

4. ΤΙΜ ΚΟΥΚ CEO, APPLE

Ο Κουκ οδήγησε την Apple στην μετά-Στιβ Τζομπς εποχή, αλλάζοντας σταδιακά την κουλτούρα της εταιρείας και εισάγοντας νέα προϊόντα (Apple Watch) και υπηρεσίες (Apple Pay, Apple Music). Τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών; Μόλις …53 δισεκατομμύρια δολάρια.

5. ΑΤΖΑΙ ΜΠΑΝΓΚΑ CEO, MASTERCARD

Υπό την ηγεσία του Μπάνγκα, η Mastercard έχει διπλασιάσει τα κέρδη και τα έσοδά της μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, εξαγοράζοντας επιθετικά εταιρείες για να θεμελιώσει την τεχνολογική της υπεροχή. Με κέρδη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι μετοχές βρίσκονται σε ράλι ανόδου 40% την τελευταία διετία.

6. ΜΕΡΙ ΝΤΙΛΟΝ CEO, ULTRA BEAUTY

Η Ultra Beauty είναι πρωταγωνίστρια στην glamour business, προσφέροντας προϊόντα σε όλο το μήκος του τιμολογιακού φάσματος. Οι πωλήσεις της μόνο στο πρώτο μισό του χρόνου αυξήθηκαν κατά 10,1%, ενώ η Μέρι Ντίλον ξοδεύει έξυπνα για να ενισχύσει το τμήμα ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας.

7. ΛΕΙ ΤΖΟΥΝ CEO, XIAOMI

Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, η Xiaomi ήταν η startup με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, με 46 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τα smartphone, ο Λέι Τζουν και η Xiaomi έχουν επενδύσει σε διάφορες άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές όπως κάμερες και ακουστικά υψηλής τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα που θα μιμείται εκείνο της Apple.

8. ΤΡΑΒΙΣ ΚΑΛΑΝΙΚ CEO, UBER

Αν το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του Επιχειρηματία της Χρονιάς ήταν η αξία της εταιρείας και ο βαθμός αναστάτωσης της αγοράς, τότε αυτός θα ήταν ο σίγουρος νικητής. Η Uber πλέον αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, αλλά η αντίθεση στην εταιρεία που εκφράζεται σε πολλές πόλεις καθώς και η έλλειψη κερδών κρατάει μακριά τον Τράβις Κάλανικ από την πρώτη θέση της λίστας.

9. ΣΤΙΒ ΕΛΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ ΜΟΡΑΝ CEO, CHIPOTLE

Οι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Chipotle έχουν εισάγει ένα νέο είδος «φυσικής» ταχείας εστίασης, κόντρα στην παράδοση του junk food. Το 2015 εγκατέλειψαν τα συστατικά που περιείχαν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και το συγκεκριμένο ίματζ της εταιρείας τροφοδοτεί ακατάπαυστα τα έσοδα και τα κέρδη της.

10. ΤΖΟΡΤΖ ΣΚΑΝΓΚΟΣ CEO, BIOGEN

Ο Σκάνγκος πήρε μια εξαιρετικά κερδοφόρα εταιρεία το 2010, υπερ-διπλασίασε τα έσοδά της και υπερ-τριπλασίασε τα κέρδη της. Παράλληλα, οι δαπάνες για έρευνα & ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 52% μεταξύ 2010 και 2014. Πάντως, η Biogen ίσως είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, καθώς οι απαιτητικοί επενδυτές δεν εμφανίζονται πολύ χαρούμενοι με τις προβλέψεις αύξησης τζίρου και κερδών της εταιρείας.

11. ΛΑΡΙ ΠΕΙΤΖ CEO, ALPHABET

Ο Επιχειρηματίας της Χρονιάς για το 2014 τάραξε τα νερά του επιχειρηματικού κόσμου με σχέδια που περιλαμβάνουν αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό, μπαλόνια που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, και επέκταση του προσδόκιμου ορίου ζωής. Φέτος, ο Πέιτζ κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να μετατρέψει τα πρότζεκτ αυτά σε πραγματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, συστήνοντας την εταιρεία συμμετοχών Alphabet.

12. ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΖ CEO, STARBUCKS

Αν θέλετε να δείτε το μέλλον της λιανικής πώλησης, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα Starbucks. Υπό την ηγεσία του Σουλτζ, η εταιρεία μετατρέπεται από γίγαντας του καφέ σε μαμούθ της τεχνολογίας. Έχει προσλάβει εκτενώς από την Adobe Systems και την Juniper Networks, και πλέον ηγείται του κλάδου σε ζητήματα όπως η παραγγελία και η πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου.

13. ΡΟΜΠΕΡΤ ΑΙΓΚΕΡ CEO, DISNEY

Τα κέρδη για την Disney συνεχίζουν να αυξάνονται με ταινίες όπως Avengers: Age of Ultron και Inside Out από δύο παλαιότερες εξαγορές του Άιγκερ, την Marvel και την Pixar αντίστοιχα. Και σύντομα έρχεται και μια από τις πιο πολυ-αναμενόμενες ταινίες των τελευταίων ετών – Star Wars: The Force Awakens – από την Lucasfilm, άλλη μια τολμηρή εξαγορά της εταιρείας.

14. ΜΟΡΙΣ ΤΣΑΝΓΚ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, TAIWAN SEMICONDUCTOR

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ του κόσμου, η Taiwan Semiconductor έχει καταφέρει κάτι σημαντικό υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή της Τσανγκ: να ξοδεύει μεγάλα ποσά σε έρευνα & ανάπτυξη και ταυτόχρονα να έχει υγιή περιθώρια κέρδους (35%). Η συνταγή αυτή έχει φέρει σωρευτική αύξηση 60% σε έσοδα και κέρδη τα τελευταία τρία χρόνια.

15. ΜΠΕΡΝΑΡ ΑΡΝΟ CEO, LVMH

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα πλήττει τους κατασκευαστές ειδών δώρων πολυτελείας. Όμως, η LVMH έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πλήγμα χάρη στη στρατηγική παγκόσμιας διαφοροποίησης που ακολουθεί ο Αρνό. Τα κέρδη τριετίας έχουν εκτοξευθεί κατά 50%, από 4,5 σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

16. ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ CEO, COGNIZANT

Καμία εταιρεία δεν έχει εμφανιστεί περισσότερες φορές στη λίστα των Ταχύτερα Αναπτυσσόμενων Εταιρειών του Fortune από την Cognizant. Τα έσοδα έχουν εικοσαπλασιαστεί και τα κέρδη έχουν δεκαπενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία γι’ αυτή την εταιρεία τεχνολογίας πληροφορίας. Και ο Ντε Σόουζα, 47 ετών, είναι ο δυναμικός επικεφαλής αυτής της εκρηκτικής πορείας.

17. ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΡΕΝΤΛΕΡ CEO, ROSS STORES

Η Ρέντλερ έχει το δύσκολο καθήκον να ανταγωνιστεί την TJX, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες λιανικής τα τελευταία χρόνια. Υπό την ηγεσία της, η Ross ανταποκρίνεται με επάρκεια στην πρόκληση. Στρατηγική επιλογή της είναι να μην γεμίζει όλο τον χάρτη των ΗΠΑ με καταστήματα, αλλά να επικεντρώνεται σε αγορές που μπορεί να κερδίσει.

18. ΜΑ ΜΙΝΓΚΖΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, PING AN

Η Ping An, ο γίγαντας των ασφαλίσεων ζωής της χώρας, κατέγραψε αύξηση κερδών 32% για το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα αποτελέσματά της είναι εκπληκτικά, καθώς μάλιστα διαφοροποιείται στον τραπεζικό και τον χρηματοοικονομικό κλάδοι. Βάση της στρατηγικής του ιδρυτή Μα είναι η εκμετάλλευση της ανόδου της κινεζικής μεσαίας τάξης.

19. ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΟΛΝΤΡΙΤΣ CEO, SKYWORKS

Τα τσιπ της Skywork βρίσκονται στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα αλλά και αλλού, από θερμοστάτες έως διακομιστές. Πελάτες της οι Cisco, Dell, GE, Google, Huawei και LG. Όσο για το iPhone της Apple, τροφοδοτεί το 36% των πωλήσεων της εταιρείας.

20. ΓΟΥΕΣΛΙ ΜΠΑΤΙΣΤΑ CEO, JBS

Αν έπρεπε να μαντέψετε τον μεγαλύτερο πωλητή κρέατος του κόσμου, μάλλον δεν θα σκεφτόσασταν την JBS. Κι όμως, αυτή η οικογενειακή επιχείρηση από τη Βραζιλία έχει επεκταθεί μέσω μιας σειρά εξαγορών την τελευταία δεκαετία: Swift, Pilgrim’s Pride, και τμήματα των Smithfield, Tyson και Cargill. Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη που οι πωλήσεις της JBS έχουν αυξηθεί κατά 30 φορές την ίδια περίοδο.

πηγή: fortunegreece.com

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.