George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

ΕΣΠΑ 2007-2013: Απορροφητικότητα και κίνδυνος απώλειας κονδυλίων

Απορροφητικότητα 98% αλλά και κίνδυνος να χαθούν κονδύλια σε προγράμματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το πρόγραμμα πληροφορικής και επικοινωνίας είναι οι δύο όψεις του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα από κοινού με τη γενική διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Σαρλίνα Βίτσεβα έχει επιτευχθεί απόλυτη απορροφητικότητα έχει επιτευχθεί στα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ ενώ η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα capital controls αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ως αποτέλεσμα οι πληρωμές σήμερα να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις.
Πάντως ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι κίνδυνοι να χαθούν κονδύλια σε προγράμματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το πρόγραμμα πληροφορικής και επικοινωνίας είναι υπαρκτοί. Όμως ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε παρά το γεγονός αυτο την αισιοδοξία του για την πορεία και αυτών των προγραμμάτων μέχρι τέλος του έτους καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης στην ΕΕ του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στο οποίο προβλέπονται οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, έργα μεγάλης κλίμακας κλπ. Είναι εφικτός ο στόχος, κατέληξε ο υπουργός, να μη χαθούν πόροι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, βρίσκεται κυριολεκτικά “στον αέρα”.
Νωρίτερα η γενική διευθύντρια στην ομιλία της για το ίδιο θέμα, στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, είχε σημειώσει ότι η χώρα μας τον επόμενο ενάμιση μήνα “πρέπει να τρέξει με την ταχύτητα του φωτός” για κάποια προγράμματα καθώς εάν δεν εκταμιευτούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τότε η χρηματοδότηση των έργων που θα γίνουν – καθώς αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας μας- θα προχωρήσουν με εθνικούς πόρους από το 2016.
Ο υφυπουργός στην ομιλία του στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ανέφερε: “παρόλο το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, είναι πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που παραμένουν ενεργά και περιμένουν να αξιοποιηθούν από τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις και το ΕΣΠΑ είναι βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας”.
Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε ότι με δεδομένο ότι ολοκληρώνονται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 στόχος είναι το επιτυχημένο κλείσιμο με την ελαχιστοποίηση της απώλειας πόρων. “Παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπάρχουν επικινδυνότητες για επιμέρους έργα. Όμως, παρά το δυσμενές περιβάλλον, η εθνική αρχή συντονισμού, σε συνεργασία με τους φορείς, κατάφερε να εξασφαλίσει την μέγιστη επιτυχία για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Τα προγράμματα θα κλείσουν ομαλά χωρίς να χαθούν πόροι από την κοινοτική συνδρομή και το ίδιο πρέπει να γίνει και για το νέο ΕΣΠΑ”. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν να παραληφθούν και να πληρωθούν χωρίς χρονοτριβή, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πέρα από την προσπάθεια ενίσχυσης των εθνικών πόρων, στο περιβάλλον του περιορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου που υπάρχει, σημαντική θα είναι και η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέες προσκλήσεις έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ , ανέφερε ο υφυπουργός και σχολίασε ότι η επιτροπή παρακολούθησης δίνει ευκαιρία για καλύτερο συντονισμό και για να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την ταχεία προώθηση των έργων.
Η Σαρλίνα Βίτσεβα από την πλευρά της ανέφερε ότι το γεγονός πως 32% του νέου ΕΣΠΑ θα γίνει απευθείας μέσω των περιφερειών είναι πολύ θετικό στοιχείο ενώ σημείωσε ότι “αν και είμαστε στο 98% της απορρόφησης δεν έχουμε φτάσει στον τελικό στόχο καθώς έχουμε ακόμη εκκρεμμότητες. Έχουμε ενάμισι μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος και πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι… Οφείλουμε να εργαστούμε για την έγκαιρη παράδοση και ολοκλήρωση και ένας από τους τομείς έμφασης αφορά τον περιβαλλοντικό κλάδο και τις παράνομες χωματερές που πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό με την ταχύτητα του φωτός”.
Στη συνέντευξη Τύπου λίγη ώρα μετά η ίδια ανέφερε ότι η χώρα μας δεν έχει καταθέσει εγκαίρως, εντός χρονοδιαγραμμάτων, το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και σε διαφορετική περίπτωση και πάλι η ΕΕ, όπως είπε, θα σταθεί στο πλάι της χώρας μας που θα τα προωθήσει πλέον με εθνικούς πόρους. Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει σκεπτικισμός και για τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επιτευχθεί υψηλή μόχλευση σε μεγάλη ταχύτητα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της απάτης, του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς “στεκόμαστε στο πλάι των ελληνικών αρχών” είπε.
πηγή: ypodomes.com

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.