George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Επιχειρήσεις: Ποιοι ξεχωρίζουν στις λίστες

Δεκάδες ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και μονάδες διαχείρισης περιουσίας, με εμβληματικά ονόματα, εμφανίζουν έντονη συναλλακτική δραστηριότητα και μεγάλες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί εκ των ενεργών επενδυτών των τελευταίων εβδομάδων εμφανίζονται μάλιστα στις σχετικές λίστες των τερματικών του Bloomberg να αύξησαν θέσεις παρά τη νευρικότητα που επικρατούσε εν όψει των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, όπου δεσπόζουν ως βασικοί μέτοχοι η Fairfax Financial Holdings, η Mackenzie Financial Corporation και η The Capital Group Companies (με ποσοστό που πάντως είναι μειωμένο σε σχέση με την προ έτους θέση της), εμφανίζεται και ένα πλήθος μεγάλων μετόχων από την Ευρώπη και κυρίως τις ΗΠΑ. Στη Eurobank θέσεις έχουν χτίσει και πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ άλλων και η Lyxor International, που είναι διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων της γαλλικής Societe Generale αλλά και η Blackrock, η UBS, το Vanguard group, η Charles Schwab, η State Street, η Invesco, η Powershares, η Guggenheim, η Flexshares Τrust, η Global X, η Credit Suisse, η Wellington, η Hartford Investment, η Northern Trust, η Acomea SGR, η Fidelity, η Eaton Vance, το Teachers Advisors inc, η Wells Fargo, η Lombard Odier, κ.ά.

Πολλά από τα παραπάνω ονόματα συναντώνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου δεσπόζει μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου το fund του J. Paulson. Εκεί θέση έχει αποκτήσει και η Fairfax, αλλά και οι Global X Management, Blackrock Group Limited, Fairfax Financial Holdings, Vanguard Group INC, T Rowe Price Associates, Lyxor International, Capital Research & Management, Odyssey Reins, Dimensional Fund Advisors LP, Capfi Delen Asset Management SA και Wellington Management Group.

Ενισχύουν τη θέση τους
Οι ίδιοι επενδυτές έχουν και μερικές εκ των μεγαλύτερων θέσεων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τραπέζης. Ειδικότερα με τη μεγαλύτερη θέση μεταξύ των ξένων μετόχων εμφανίζεται η Blackrock και η Norges Bank Investment Management και ακολουθεί η Vanguard Group INC, η οποία επίσης αύξησε τη θέση της πριν από λίγες εβδομάδες. Επίσης, όπως και στις άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, πέραν της Eurobank, έτσι και στην Εθνική, σημαντική θέση απόκτησε το καλοκαίρι η Fairfax. Ακόμα μεταξύ των μεγάλων ξένων που είναι επενδυμένοι στην Εθνική βρίσκονται και οι Baring Asset Management, Schroder Investment, Frank Russell, Mainfirst, Odyssey Reins, Capfi Delen, Dimensional Fund Advisors, Eaton Vance, Generali Investments, GAM Fund Management, η Franklin Templeton, το γαλλικό ταμιευτήριο Caisse de Depot et Placement, η αμερικανική Vanguard και η ING International.

Πραγματικό το ενδιαφέρον
Αν και κάποιες από τις συναλλαγές που αναφέρονται παραπάνω είναι βραχυπρόθεσμο trading, χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν ότι εν γένει το ενδιαφέρον είναι πραγματικό. Τα κατά πόσον οι επενδύσεις αυτές θα είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ή θα επιδιώξουν γρήγορες υπεραξίες μένει να φανεί κατά περίπτωση, σημειώνουν. Επισημαίνεται, μάλιστα, με νόημα ότι τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση των επενδυτικών οίκων που είναι δραστήριοι στις ελληνικές τράπεζες προσμετρώνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και τα ποσά που αναζήτησαν οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν δεκαδικά ποσοστά γι’ αυτούς.

πηγή: kathimerini.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.