George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη

Αναδιατάσσεται ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας. Επειτα από επτά χρόνια πρωτοφανούς ύφεσης –σε διάρκεια και ένταση– οι εισηγμένες που έδειξαν ανθεκτικότητα παίρνουν θέση στην αφετηρία για την επόμενη μέρα στην επιχειρηματική ζωή της χώρας. Ο πυκνός οικονομικός χρόνος δημιουργεί κάποιες εστίες ανάπτυξης, με το νέο να έρχεται αφήνοντας πίσω το παλαιό. Mε το ξεκίνημα του 2016 στο Χρηματιστήριο έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται οι πρώτες εξαγορές, συγχωνεύσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παραμένει χρονοβόρα η ολοκλήρωση των όποιων συμφωνιών, καθώς απαιτείται τουλάχιστον μία τριετία για να ωριμάσουν οι συνθήκες και να υπάρξουν οι τελικές συμφωνίες, αλλά είναι μια αρχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας». Οι νέοι ιδιοκτήτες, Chipita-Impala, επιδιώκουν την ένταξη και άλλων εταιρειών κάτω από την ομπρέλα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Κ», η συγχώνευση της «Νίκας» με τη Λακωνική Τροφίμων, την οποία ελέγχει η Impala, θα είναι το επόμενο βήμα τους.

Βεβαίως, όλα αυτά θα δρομολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της «Νίκας», η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται και η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς και η αποεπένδυση της Alpha Bank από την Ιονική Ξενοδοχειακή, η οποία διαχειρίζεται το Hilton. Ηδη έχει ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον μεγάλα ξένα επενδυτικά σχήματα. Στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη Forthnet και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι Vodafone και Wind. Το ίδιο ισχύει και με την πώληση του υπολειπόμενου 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom.

Στην ακτοπλοΐα είναι σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια του ομίλου Grimaldi να αυξήσει το ποσοστό του στη Hellenic Seaways. Ο όμιλος Grimaldi, που μέσω των Μινωικών Γραμμών (κατέχει ποσοστό άνω του 90%) αποτελεί τον δεύτερο, μετά την Τράπεζα Πειραιώς (ελέγχει άμεσα και έμμεσα ποσοστό 40,5%), μεγαλύτερο μέτοχο της HSW, πέτυχε να αγοράσει πακέτο μετοχών της εταιρείας που κατείχε η Interamerican (αντιστοιχούν στο 3,91% του μετοχικού κεφαλαίου) και να ανεβάσει το ποσοστό του στην HSW στο 37,5%. Παράλληλα, ξεκίνησε ευρύ κύκλο επαφών με θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αποκτήσει τις μετοχές τους και να διευρύνει τη συμμετοχή του στην ακτοπλοϊκή εταιρεία, προσφέροντας τίμημα 1,50 ευρώ για κάθε μετοχή τής (μη εισηγμένης) HSW. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος σε ορισμένες διαπραγματεύσεις έχει ξεπεραστεί από τον ιταλικό όμιλο, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει επιπλέον μετοχές της Hellenic, κάτι που σε ένα βαθμό έχει επιτύχει.

Στο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, μετά τις κινήσεις εξυγίανσης σε Σελόντα και Νηρέα και την κεφαλαιοποίηση των χρεών τους από τις τράπεζες, είχαμε αυτή την εβδομάδα τη συμφωνία απορρόφησης της Δίας Ιχθοκαλλιέργειες από τη Σελόντα, που επικύρωσε, με απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της Σελόντα με τον Απρίλιο του 2015 είχε εγκρίνει τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, των πιστωτών της και της Σελόντα ως εκ τρίτου συμβαλλόμενης, για την εξυγίανσης της πρώτης σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα.

Τέλος, σε έρευνά της η PWC ανέφερε ότι το 2015 οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους προσείλκυσαν επενδύσεις 7,9 δισ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις, αξίας 1,4 δισ.

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.