George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Γερμανικό «κλειδί» για άνοιγμα αγορών σε ελληνικές επιχειρήσεις

«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες εκεί έξω και μάλιστα σε γειτονικές ηπείρους, όπως η Αφρική. Φτιάξτε επενδυτικούς βραχίονες για να χρηματοδοτούν επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες».
Αυτά είναι τα δύο μηνύματα που στέλνει μέσω της «Κ» ο κ. Μπρούνο Βεν, πρόεδρος από τον Οκτώβριο του 2009 του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), θυγατρική της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Ο κ. Βεν βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δραστηριότητα της DEG και πώς αυτή μπορεί να συνδράμει ελληνικές επιχειρήσεις.
Η αφορμή για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος περιγράφει, δόθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, ο οποίος είναι σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ: «Ταξιδεύουμε πολύ στις αναπτυσσόμενες χώρες και ανακαλύψαμε ότι επιχειρήσεις εκεί, πελάτες μας, χρησιμοποιούν μηχανήματα και εξοπλισμό από την Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
Εμείς λοιπόν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πελάτες μας στις αναπτυσσόμενες χώρες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Αυτή είναι η βασική ιδέα. Οι τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι υπάρχει προοπτική για τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η κλωστοϋφαντουργία, η γεωργία και ο τουρισμός. Μια ανερχόμενη δύναμη στην κλωστοϋφαντουργία είναι η Αιθιοπία, όπου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Κένυα και η Τανζανία. Ακόμα, στον τουρισμό υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διαχειρισθούν πολυτελή τουριστικά θέρετρα σε εξαιρετικές τοποθεσίες. Σε ό,τι αφορά τη γεωργία, αρκεί να επισημάνω ότι η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που έχει τόσο μεγάλες εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται».
Ο κ. Βεν δίνει τη δική του εξήγηση για την επιλογή της Αφρικής. «Η Αφρική αναπτύσσεται. Ωστόσο έχουμε ακόμη την αντίληψη ότι η Αφρική είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου και είμαστε διστακτικοί στο να προχωρήσουμε σε επενδύσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί. Κινεζικές επιχειρήσεις, τουρκικές, ρωσικές, επιχειρήσεις από τη Βραζιλία και γενικά από τη Λατινική Αμερική αξιοποιούν τις δυνατότητες της Αφρικής. Κάποιοι πελάτες μας από τη Νοτιοανατολική Ασία μετακομίζουν στην Αφρική. Και αναρωτιέμαι: Γιατί εμείς εδώ στην Ευρώπη δεν κάνουμε το ίδιο;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεν.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η DEG να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι εξής: πρώτον, να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων από επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Δεύτερον, μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω συμμετοχών –στην περίπτωση αυτή η DEG γίνεται μέτοχος– μέσω υβριδικής χρηματοδότησης (mezzanine finance), μέσω παροχής εγγυήσεων και βεβαίως μέσω δανείων, τα οποία συνήθως είναι μακροπρόθεσμα (έως 20 έτη). Η DEG παρέχει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μάνατζμεντ.
Αλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Βεν, «αυτό που έχουμε διαπιστώσει τα 50 και πλέον χρόνια που λειτουργούμε είναι ότι δεν είναι η χρηματοδότηση το μοναδικό πρόβλημα».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι βάσει του καταστατικού της η DEG δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις ή επενδύσεις στις ανεπτυγμένες χώρες στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Ευλόγως, βεβαίως, ρωτάμε τον κ. Βεν εάν η Ελλάδα μετά τόσα χρόνια ύφεσης συνεχίζει επί της ουσίας να είναι μια ανεπτυγμένη οικονομία. «Δεν είμαι ειδικός επί της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνω όμως μηνύματα ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς την ανάκαμψη και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αρκετές μεταρρυθμίσεις. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι άλλο: πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να διατηρήσει και να βελτιώσει αυτούς τους ρυθμούς όταν υπάρχει ύφεση παγκοσμίως; Υπάρχουν περισσότερα αρνητικά σημάδια σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως. Στην Κίνα, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως επίσης και στις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο. Ολα αυτά λοιπόν εγείρουν πολλά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι», απαντά ο κ. Βεν.
Ποια είναι η DEG
Η DEG ιδρύθηκε το 1962, έχει την έδρα της στην Κολωνία και απασχολεί 499 άτομα. Μόνο το 2015 η DEG χρηματοδότησε με 1,1 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Το χαρτοφυλάκιό της αυξήθηκε στα 8 δισ. ευρώ, κατανεμημένο σε 740 επενδύσεις σε περισσότερες από 80 χώρες.

kathimerini.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.