George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Αρνητικό ρεκόρ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων το 2015

Αρνητικό ρεκόρ συστάσεων και διαγραφών επιχειρήσεων κατέχει το 2015, αποτυπώνοντας αφενός την επιχειρηματική κόπωση μετά πλέον από πολυετή ύφεση της οικονομίας και αφετέρου το γεγονός ότι το “ξεκαθάρισμα” του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας έχει σε μεγάλο βαθμό συντελεσθεί.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, μετά και την θέσπιση του νέου πλαισίου για τα “κόκκινα” δάνεια που επιτρέπει από τώρα την πώληση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και τη διαχείριση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένονται και άλλες κινήσεις εξυγίανσης στον επιχειρηματικό σκηνικό. Καθοριστικό ρόλο στο μικρό αριθμό εγγραφών αλλά και διαγραφών επιχειρήσεων φέτος διαδραμάτισε φυσικά η πολιτική και η οικονομική ρευστότητα από το ξεκίνημα του 2015 -ουσιαστικά από τα τέλη του 2014- με αποκορύφωμα τις δραματικές εξελίξεις του φετινού καλοκαιριού που σημαδεύτηκαν από τα capital controls και την πολυήμερη τραπεζική αργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από τις αρχές του 2015 έως σήμερα έχουν συσταθεί σε όλη την Ελλάδα 28.080 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών, ακόμη και σε σύγκριση με το 2012, χρονιά με τη μεγαλύτερη ύφεση. Ειδικά σε σχέση με το 2012 οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2015 είναι λιγότερες κατά 33,22%, ενώ σε σύγκριση με το 2014, είναι λιγότερες κατά 21,7%. Το ίδιο διάστημα του 2012 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 42.050, το 2013 σε 42.163 και το 2014 σε 35.872.

Παρά το αρνητικό ρεκόρ στην ίδρυση επιχειρήσεων το ισοζύγιο παραμένει θετικό, καθώς φέτος έχουν κλείσει λιγότερες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα 22.418. Ωστόσο, η «ψαλίδα» ανάμεσα στις συστάσεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων έχει μικρύνει σημαντικά ήδη από πέρυσι. Το 2012 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις διαγραφές κατά 9.049, το 2013 περισσότερες κατά 9.208, το 2014 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της “ψαλίδας” με τις εγγραφές να είναι περισσότερες από τις διαγραφές μόλις κατά 3.563, ενώ φέτος οι εγγραφές είναι περισσότερες από τις διαγραφές κατά 5.662.

Στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις που άνοιξαν, δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και κυρίως των μπαρ/καφέ, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Ο βραχύβιος χαρακτήρας των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία των διαγραφών. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που έκλεισαν δραστηριοποιείτο στο λιανεμπόριο και ακολουθούν με 21,3% οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης.

Της Δήμητρας Μανιφάβα
businessnews.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.