George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Ακριβά και… σπάνια τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα

Δυσεύρετος και πανάκριβος είναι ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού διαμορφώνονται έως και τρεις φορές πάνω από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με μέσα επιτόκια πάνω από 5% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο επίπεδο του 1,5%. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για τα επιτόκια των νέων δανείων που δημοσιεύει η ΕΚΤ και τα οποία φέρουν την Ελλάδα ως τη χώρα με το ακριβότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Η βασικότερη αιτία είναι οι υψηλές επισφάλειες του τραπεζικού συστήματος, που ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ και από τα οποία το 60% είναι επισφάλειες από τον επιχειρηματικό τομέα. Το υψηλό κόστος χρήματος προστίθεται στο συνολικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας, στον βαθμό που τα βασικότερα εμπόδια είναι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία χορήγησης νέων δανείων.
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία, ακόμη και τα λίγα δάνεια που χορηγούνται, επιβαρύνονται με απαγορευτικό επιτόκιο, που στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5,19% όταν το αντίστοιχο επιτόκιο στην Ευρωζώνη ήταν 1,50%. Η χώρα μας καθίσταται ακριβότερη όχι μόνο σε σχέση με τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και με χώρες όπως η Πορτογαλία, στην οποία το αντίστοιχο επιτόκιο διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,58%, ενώ στην Κύπρο ήταν 4,06% και στην Ισπανία 1,97%.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όπου το μέσο επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται μεταξύ 5,91% και 6,05%, όταν το αντίστοιχο στην Ευρωζώνη είναι 3%.
Στον τομέα της δανειοδότησης των νοικοκυριών, η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος του χρόνου στο 2,80%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ευρωζώνης, ενώ ακριβότερα είναι τα καταναλωτικά δάνεια, που επίσης βαρύνονται με υψηλές επισφάλειες.

kathimerini.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.