George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

Στη επιχειρηματικότητα των νέων εστιάζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Σε ισχύ από αρχές του 2016

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 θέλει η κυβέρνηση να τεθεί σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των νέων.
Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ,Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Όπως ανέφερε έχει ήδη «ολοκληρωθεί η διαβούλευση με πάνω 120 κοινωνικούς φορείς», ενώ τόνισε τι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεανική επιχειρηματικότητα αποτυπώνεται πλήρως στο νέο αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ για το οποίο ανέφερε πως όλα «ξεκίνησε ομαλά», καθώς και ότι «τις περασμένες 15 μέρες έγιναν οι πρώτες εξαγγελίες προγραμμάτων αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της ανεργίας».
«Συνάψαμε δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 1 δισ., και εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 330 εκατ. ευρώ», υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για την Ελλάδα» που εξασφάλισαν επιπρόσθετη ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015 – 2016, καθώς Κομισιόν και Κυβέρνησης, συμφώνησαν να υπάρξουν νέες θετικές κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις για την Ελλάδα, για να αυξηθεί η ρευστότητα στο ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και θετικό να τεθεί σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος από το νέο έτος, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποιήσεις του νέου ΕΣΠΑ, ώστε -όπως είπε- να απορροφηθούν τα σημαντικά κονδύλια ύψους 22 δισ. ευρώ.
«Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει ομαλά το νέο ΕΣΠΑ, τα προγράμματα αφορούν πέρα από την νεανική επιχειρηματικότητα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της ανεργίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση της Κομισιόν, ψήφισε δύο σημαντικές ρυθμίσεις: α), τη χρηματοδότηση του 5% της εθνικής συμμετοχής στο παλιό ΕΣΠΑ με ευρωπαϊκούς πόρους και β) την αύξηση της προκαταβολής για το νέο ΕΣΠΑ από 7% σε 14%. Όλο αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη ρευστότητα για το 2015-2016 ύψους 2 δισεκατομμυρίων.
Παράλληλα υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για 3 δις έως το 2020 (δηλαδή 600 εκατ. το χρόνο αν υπολογίσουμε και το 2015).
Σύμφωνα δε με τις εξαγγελίες τεσσάρων προγραμμάτων αποκλειστικά προσανατολισμένων στη μεσαία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό και αλλού και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των επαγγελματιών μηχανικών και άλλων κατηγοριών νέων επιστημόνων.
Διαβάστε παρακάτω την αιτιολογική έκθεση για τον αναπτυξιακό νόμο
Οι 4 δράσεις αφορούν:
  • Τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο κύκλους, των 17,5 εκατομμυρίων και των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 5.000-25.000 ευρώ για τις οποίες θα δοθεί ενίσχυση σε ποσοστό 100%. Από τη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ενισχυθούν 2000 νέοι πτυχιούχοι και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.
  • Τη νεανική επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επίσης σε δύο κύκλους συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Θα αφορά επενδύσεις με ανώτατο όριο τα 60 χιλιάδες ευρώ και ενίσχυση 100%. Από το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργηθούν έως 2.500 νέες επιχειρήσεις και 4.500 νέες θέσεις εργασίας.
  • Tις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με προσανατολισμό νέες αγορές, που αφορούν τους 8 επιλέξιμους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (Οι Τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τη Δράση, είναι: η Αγροδιατροφή, η Ενέργεια, η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία, το Περιβάλλον, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η Υγεία και τα Φάρμακα, τα υλικά και οι κατασκευές). Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, σε δύο κύκλους (52 εκατ. και 78 εκατ. ευρώ) και αφορά επιχειρήσεις με κόστος επένδυσης από 15 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες ευρώ. Εδώ, η ενίσχυση θα είναι 40% και θα υπάρχει ρήτρα προσαύξησης της ενίσχυσης κατά 10%, με βάση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προβλεπόμενες νέες επιχειρήσεις 1600-1800 και νέες θέσεις εργασίας 1500.
  • Την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων (σε δύο κύκλους 20 και 30 εκατομμυρίων ευρώ) με ύψος επένδυσης 15.000-150.000 ευρώ, 40% ενίσχυση και ρήτρα προσαύξησης 10%, βάσει δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Από τη δράση αυτή αναμένεται να ενισχυθούν 600-700 υφιστάμενες επιχειρήσεις και να προκύψουν 500 νέες θέσεις εργασίας.
πηγή: huffingtonpost.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.