George Tampakas

George Tampakas

Δωρεάν Πόροι

5 παγκόσμιες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν απο ένα γκαράζ

Η Regus ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή χώρων εργασίας, γνωρίζει την σημασία που έχει ο εργασιακός χώρος για μια επιχείρηση. Όταν όμως ένας νέος επιχειρηματίας βρίσκεται στο ξεκίνημά του δεν μπορεί να πληρώνει για ανελαστικά συμβόλαια μακροχρόνιων μισθώσεων.

Αυτές είναι 5 παγκόσμιες εταιρείες που απέδειξαν πως μια επιτυχημένη επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει από το σπίτι ή να εκμεταλλευτεί κάποιον εναλλακτικό και ευέλικτο τρόπο προσφοράς επιχειρηματικής στέγης.

1. Amazon

Το 1994, ενώ αναζητούσε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ο Jeff Bezos παρατήρησε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Η χρήση του διαδικτύου αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,300 % το μήνα. Προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την τεράστια δυναμική, ξόδεψε έναν χρόνο στο γκαράζ του σπιτιού του.
Με μια ομάδα μόλις 5 εργαζομένων οι οποίοι εργάζονταν έξω απο το γκαράζ του στο Σιάτλ, ο Jeff πέρασε μήνες εντοπίζοντας βιβλία κι αναπτύσσοντας ένα φιλικό στον χρήστη διαδικτυακό βιβλιοπωλείο που τώρα πια είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στον κόσμο.

2. Hewlett-Packard

Το 1939, ο Bill Hewlett και ο Dave Packard ξεκίνησαν μόνοι τους την επιχείρησή τους απο ένα νοικιασμένο γκαράζ στο Addison Avenue στην Καλιφόρνια. Μέσω μιας σειράς ιδιαίτερων κατασκευών πρωτοτύπων –ιατρικών μηχανημάτων, συσκευών αστρονομίας και ένος ηλεκτρικού ματιού για αυτόματο καθαρισμό λεκάνης – έκαναν τη σημαντική ανακάλυψη για ηχητικό ταλαντωτή για ηχολήπτες το οποίο πούλησαν στο Disney για την κλασσική του ταινία, Fantasia. Ένα χρόνο μετά μαζί με δύο επιπλέον εργαζομένους, έφυγαν απο το γκαράζ τους και μετακόμισαν στα νέα τους γραφεία. Σήμερα, το αυθεντικό γκαράζ της HP είναι τουριστικό αξιοθέατο.

3. Walt Disney

Το 1923, ο Walt Disney άφησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος καρτούν στο Kansas City και μετακόμισε στο Hollywood, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάνω του 40 δολάρια και τα υλικά ζωγραφικής του. Μαζί με τον αδελφό του, Roy, δανείστηκαν 500 δολάρια και κατασκεύασαν μια κάμερα στο γκαράζ του θείου τους για να δουλέψουν πάνω στα κινούμενα σχέδια. Γύρισαν τις Κωμωδίες της Αλίκης, που αποτέλεσαν την βάση για το έργο «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων».

4. Harley-Davidson

Το 1901, ο Willam S. Harley δημιούργησε τα προσχέδια για τον κινητήρα μηχανής σχεδιασμένο ώστε να χωράει σε ποδήλατο. Το 1903, ο Harley και ο Arthur Davidson κυκλοφόρησαν την πρώτη μοτοσυκλέτα στο κοινό – απο ένα «εργοστάσιο» το οποίο ήταν στην ουσία ένα ξύλινο υπόστεγο. Μετά απο 3 χρόνια, και αφού είχαν ανοίξει την πρώτη τους αντιπροσωπεία, μετακόμισαν σε νέο, μεγαλύτερο χώρο και άρχισαν να προσλαμβάνουν κι άλλους υπαλλήλους. Σήμερα, η Harley Davidson είναι παγκοσμίως συνώνυμη με τις μοτοσυκλέτες και έχει αναπτυχθεί σε μια παγκόσμια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

5. Google

Το 1998 ο Larry Page και ο Sergey Brin, αφού ξόδεψαν δύο χρόνια συνεργασίας σε μια καινούρια μηχανή αναζήτησης, τελικά δημιούργησαν την εταιρεία. Και για να σηματοδοτήσουν την ιστορική τους είσοδο στον επίσημο κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων, ξεκίνησαν την εργασία τους στο γκαράζ κάποιου άλλου. Προσέλαβαν τον πρώτο τους υπάλληλο ενώ βρίσκονταν ακόμα στο νοικιασμένο χώρο του γκαράζ. Γρήγορα άρχισαν να φέρνουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ολόκληρος ο κόσμος έβρισκε πληροφορίες. Το 2006, αποφάσισαν να αγοράσουν το χώρο που τους είχε φιλοξενήσεις τις πρώτες τους μέρες σαν Google, απο τον ιδιοκτήτη που στο μεταξύ είχε γίνει ο Αντιπρόεδρος διαχείρησης προϊόντων. Σύμφωνα με την Google, το πρώτο τους μέρος εργασίας «προσέφερε σημαντικά μεγάλα πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων του πλυντηρίου, του στεγνωτηρίου και της μπανιέρας», και παρείχε επίσης «χώρο στάθμευσης» στον πρώτο υπάλληλο της εταιρείας.

startup.gr

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.